In februari kunnen we de lente alweer zien aankomen. En lente betekent mooi weer waarin we uren kunnen wandelen met onze trouwe viervoeter. We trekken er weer op uit om te genieten van al het natuurschoon terwijl onze hond de ene na de andere tak voor ons ophaalt. Dat is genieten voor jou en je hond. Maar een wandeling in de natuur betekent ook oppassen. Zeker als het weer wat warmer wordt want zodra de temperatuur weer stijgt, komt die bekende plaaggeest ook weer tevoorschijn: de teek. Dat een teek gevaarlijk is voor mensen zal inmiddels wel bekend zijn. Elk jaar weer waarschuwen spotjes op TV ons voor dit minuscule beestje. Bij mensen kan een teek de ziekte van Lyme veroorzaken. Ook bij honden kan deze ziekte zich voordoen, maar het verloop is dan veel minder ernstig. Helaas maakt dat de teek niet minder schadelijk voor ons huisdier want hij kan bij honden wel andere ziektes veroorzaken. Welke ziektes dat zijn en wat je moet doen om je hond te beschermen lees je hieronder.
Ziektes door de teek
Een teek lijkt erg op een hele kleine spin met zijn zes poten. Maar hij heeft een opvallende achterzak en grote kaken aan zijn kop waarmee hij zich ingraaft in de huid van een mens of dier. Een teek leeft namelijk van bloed. Zodra hij zich helemaal met bloed gevuld heeft, laat hij weer los. Het probleem is echter dat een teek tijdens het zuigen van dat bloed een bacterie waarmee hij zelf besmet is, los kan laten in de bloedbaan van zijn gastheer en het is deze bacterie die ziektes veroorzaakt. Bij mensen de ziekte van Lyme en bij honden Babesiose en Ehrlichiose. Deze ziektes veroorzaken hoge koorts, bloedarmoede en geelzucht. De urine verkleurt, je hond heeft geen trek in eten en hij is lusteloos. Je begrijpt het al: dit kun je beter voorkomen. Maar hoe?
Teek hond voorkomen
Google op teek hond en je vindt al snel handige hulpmiddelen om een tekenbeet te voorkomen. Preventie pas je vooral toe met een tekenband waarmee je voorkomt dat je hond gebeten wordt. Belangrijker is echter dat je je hond, ook als hij een tekenband heeft, steeds controleert op teken. Hoe korter een teek in de huid zit, hoe kleiner de kans op besmetting. Tref je een teek aan, verwijder die dan met een tekentang. Kijk hiervoor goed op de gebruiksaanwijzing. Verdoof de teek niet, want dan geeft hij over, en zorg dat de hele kop met kaken uit de huid is. Daarna ontsmet je de huid. Zaak is om de plek waar de teek zat, te blijven observeren. Kortom let goed op en volg de juiste stappen: dan wandel je veilig met je hond in de natuur!
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.